Dom Zdrowie Żołędzie

Żołędzie

4 min odczyt
0
0
457
Żołędzie

To zdrowa i smaczna przekąska nie tylko dla leśnych zwierząt

W polsce występuje głównie dąb szyputkowy (Quercus robur) i dąb bezszypulkowy (Quercus petraea). Znane od wieków drzewo jest symbolem siły, długowieczności, zdrowia i szlachetności. Pierwsze wzmianki o chlebie z mąki żołędziowej pochodzą z 139 r. przed Chrystusem, z Luzytanii. W Ameryce Indianie, szczególnie na terenach Kalifornii, przez długie miesiące potrafili żywić się głównie żołędziami. Było to dla nich źródło skrobi, tłuszczów oraz białka.

Aby pozbyć się goryczy z zawartej w nich toksycznej taniny plemiona Cowlitz i Pajutów wyplatali spichlerze, w których owoce długo leżakowały, bądź kładli je w doły wyłożone ziołami, głownie szałwią. Inne wspólnoty zatapiały żołędzie w bagnach lub osuwiskach gliny, co zdecydowanie lepiej pozbawiało je goryczy. Z kolei Potawatomi moczyli w źródłach woreczki płócienne z obranymi żołędziami, a Czipewejowie z popiołu i wody mieszali pierwsze ługi. N’a przełomie XIX i XX w. żołędzie były najlepszą paszą dla zwierząt hodowlanych. W Polsce, w czasach głodu, odpow iednio przygotowane żołędzie mielono i dodawano do mąki chlebowej lub przyrządzano z niej kawę. Jeszcze podczas II wojny swlatowej siekane żołędzie gotowano zamiast kaszy. Dostarczały organizmowi lekkostrawnej skrobi, pęczniejącej w przewodzie pokarmowym, a więc szybko zaspokajającej głód. Były źródłem węglowodanów, tłuszczów, białka, witamin z grupy B. manganu, magnezu, potasu, fosforu i miedzi. Żołędzie do tej pon są chętnie spożywane w Hiszpanii, Turcji i we Włoszech.

W Europie dotąd stosuje się liście dębowe jako przyprawę i konserwant do kiszonek. Młode liście dodają pieprznego posmaku sałatkom. Kora ma zastosowanie w lecznictwie. W Portugalii popularne są żołędziowe biszkopty. Żołędzie piecze się w ognisku, stosuje do zagęszczania zup, przygotowania placków, kawy i oryginalnych deserów. Największym producentem żywności z żołędzi jest gospodarstwo na Półwyspie Iberyjskim. Pomimo zawartości cennych składników i leczniczego działania nie powinno się spożywać dużej ilości niewyługowanych żołędzi. Grozi to zatruciem, a nawet śmiercią. Nie poleca się stosowania kory dębu przy nadciśnieniu, chorobach serca i zakaźnych. Spożywanie owoców dębu wyklucza gorączka, osłabienie i oparzenia.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
  • Jak działa dioptromierz?

    Jak działa dioptromierz? Dbanie o wzrok to nie tylko higiena pracy przy komputerze, odpowi…
  • Białko

    Zalety stosowania białka dla sportowców. Niezbędny budulec mięśni. Białko na pewno jest bu…
  • Dlaczego warto przyjmować kreatynę?

    Kreatyna jest to suplement, którego działanie zależy w dużym stopniu od sposobu dawkowania…
Załaduj więcej Zdrowie

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Sprzęt do prac podwodnych.

Trudność wykonywania prac podwodnych Prace podwodne mają to do siebie, że są to prace bard…