Dom Hobby Rozgrzewające menu

Rozgrzewające menu

4 min odczyt
0
0
512
Gorąca czekolada

Gorąca czekolada

Składniki na 4 porcje (po 250 ml): 125 g gorzkiej czekolady, 75 g cukru 75 g mlecznej czekolady 600 ml mleka, 50 g kakao

Czekoladę posiekać. Mleko zagotować i wymieszać z kakao. Dodać cukier oraz czekoladę i mieszając, rozpuścić. Gorącą czekoladę przelać do filiżanek. Ozdobić np. piankami marshmallow i bitą śmietaną.

Renifery

Składniki na 4 porcje (po 250 ml):

8 miniprecelków, 8 pralinek czekoladowo-karmelowych 8 czerwonych lentylków 1 I gorącej czekolady

Pralinki nabić na patyczki. Precelki przełamać na pół i wbić w pralinki jako rogi. Z lentylków zrobić nosy. Gorącą czekoladę podawać z przygotowanymi dekoracjami.

Pingwinki

Pingwinki
Pingwinki

Składniki na 4 porcje (po 250 ml): 1 łyżka cukru pudru, 4 ciasteczka kakaowe, czerwone serca z cukru ok. 1 I gorącej czekolady, 4 gatki lodów waniliowych

Cukier puder wymieszać z 1/2 łyżki wody. Lukrem posmarować ciasteczka, by zaznaczyć pierś i oczy. Z cukrowych serduszek zrobić dzioby i stopy (przymocować je lukrem). Gorącą czekoladę rozlać do filiżanek. Dodać po gałce lodów, udekorować pingwinami.

Biała choinka

Składniki na 4 porcje (po 250 ml): 25 g białej czekolady, 4 białe patyczki, 11 gorącej czekolady kolorowe cukrowe perełki

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przełożyć do szprycy. Patyczki ułożyć na blasze. Wycisnąć wokół patyczka masę, formując drzewko. Udekorować kolorowymi perełkami. Czekoladę podawać z choinkami.

Rozgrzewająca zupa z kiełbasą

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki na 4 porcje:

200 g selera naciowego

300 g brukwi, 3 cebule

4 łyżki oleju, 4 kiełbaski

750 ml bulionu warzywnego

150 g przecieranych pomidorów

150 g pomidorków koktajlowych

6 gałązek tymianku, sól, pieprz

Seler oczyścić, umyć i pokroić na małe kawałki. Brukiew obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Cebule obrać i posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim cebulę. Dodać brukiew oraz seler i przez chwilę smażyć. Wlać bulion i przecierane pomidory. Gotować ok. 8 minut. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć kiełbasy, obracając, przez 6-8 minut. Wyjąć, lekko przestudzić i pokroić na kawałki. Pomidorki umyć i przepołowić. Kiełbasę wrzucić do garnka i podgrzewać ok. 4 minut. Tymianek umyć, osuszyć, oberwać listki i posiekać. Pomidorki i tymianek dodać do zupy. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zupę najlepiej serwować z makaronem lub kluseczkami.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Hobby

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Sprzęt do prac podwodnych.

Trudność wykonywania prac podwodnych Prace podwodne mają to do siebie, że są to prace bard…