
Gorąca czekolada
Składniki na 4 porcje (po 250 ml): 125 g gorzkiej czekolady, 75 g cukru 75 g mlecznej czekolady 600 ml mleka, 50 g kakao
Czekoladę posiekać. Mleko zagotować i wymieszać z kakao. Dodać cukier oraz czekoladę i mieszając, rozpuścić. Gorącą czekoladę przelać do filiżanek. Ozdobić np. piankami marshmallow i bitą śmietaną.
Renifery
Składniki na 4 porcje (po 250 ml):
8 miniprecelków, 8 pralinek czekoladowo-karmelowych 8 czerwonych lentylków 1 I gorącej czekolady
Pralinki nabić na patyczki. Precelki przełamać na pół i wbić w pralinki jako rogi. Z lentylków zrobić nosy. Gorącą czekoladę podawać z przygotowanymi dekoracjami.
Pingwinki

Składniki na 4 porcje (po 250 ml): 1 łyżka cukru pudru, 4 ciasteczka kakaowe, czerwone serca z cukru ok. 1 I gorącej czekolady, 4 gatki lodów waniliowych
Cukier puder wymieszać z 1/2 łyżki wody. Lukrem posmarować ciasteczka, by zaznaczyć pierś i oczy. Z cukrowych serduszek zrobić dzioby i stopy (przymocować je lukrem). Gorącą czekoladę rozlać do filiżanek. Dodać po gałce lodów, udekorować pingwinami.
Biała choinka
Składniki na 4 porcje (po 250 ml): 25 g białej czekolady, 4 białe patyczki, 11 gorącej czekolady kolorowe cukrowe perełki
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przełożyć do szprycy. Patyczki ułożyć na blasze. Wycisnąć wokół patyczka masę, formując drzewko. Udekorować kolorowymi perełkami. Czekoladę podawać z choinkami.
Rozgrzewająca zupa z kiełbasą
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki na 4 porcje:
200 g selera naciowego
300 g brukwi, 3 cebule
4 łyżki oleju, 4 kiełbaski
750 ml bulionu warzywnego
150 g przecieranych pomidorów
150 g pomidorków koktajlowych
6 gałązek tymianku, sól, pieprz
Seler oczyścić, umyć i pokroić na małe kawałki. Brukiew obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Cebule obrać i posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim cebulę. Dodać brukiew oraz seler i przez chwilę smażyć. Wlać bulion i przecierane pomidory. Gotować ok. 8 minut. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć kiełbasy, obracając, przez 6-8 minut. Wyjąć, lekko przestudzić i pokroić na kawałki. Pomidorki umyć i przepołowić. Kiełbasę wrzucić do garnka i podgrzewać ok. 4 minut. Tymianek umyć, osuszyć, oberwać listki i posiekać. Pomidorki i tymianek dodać do zupy. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zupę najlepiej serwować z makaronem lub kluseczkami.