Dom Zdrowie Informacje kulturystyczne

Informacje kulturystyczne

6 min odczyt
0
0
1,240
Treningowi wiek niestraszny

MUSKUŁY „DOBRE” NA RAKA

Jak podaje ostatnio czasopismo medyczne „The Lancet”, szanse pacjentów chorych na raka rosną, gdy są oni dobrze umięśnieni. Można w to wierzyć, lub nie wierzyć, ale faktem jest, że w Uniwersytecie Alberta (Kanada) zbadano pod tym kątem teczki medyczne 250 pacjentów. Ustalono ponad wszelką wątpliwość, że pacjenci o niskim poziomie suchej masy mięśniowej żyli przeciętnie 10 miesięcy krócej niż pacjenci z większą masą mięśniową.

Mięśnie działały jako bariera immunologiczna, w niektórych przypadkach bardzo wysoka dla atakującej choroby.

Tłuszcz Jako paliwo

Czas mija, a nowości pochodzące z laboratoriów naukowców są coraz bardziej zaskakujące, czemu akurat nie należy się dziwić, bo tak jest od wieków w każdej dziedzinie.

Mamy nowy problem: Czy tłuszcz jest dobrym dodatkiem do pożywienia przed treningiem? Na pewno wszyscy złapią się za głowy. A tymczasem…

Umiarkowana dawka tłuszczu w posiłku przedtreningowym jest polecana przez specjalistów. Uzasadnienie jest takie, że tłuszcz jest czynnikiem ograniczającym akcelerujące (przyspieszające) właściwości trawienne węglowodanów. Działa on opóźniająco i dzięki temu pozwala zatrzymywać na dłużej mięśniowy glikogen oraz – co za tym idzie – gwarantuje większą wytrzymałość podczas ćwiczeń.

Czy wobec tego ma sens pożywienie z podobną dawką tłuszczu po treningu? Nie! Bardziej efektywna jest mieszanka białka i węglowodanów, która prowadzi do skutecznego procesu „rekultywacji mięśniowej”.

Praktycznie rzecz biorąc – batony czekoladowe ze słodkim syropem odpadają, bo zawarty w nich cukier przeradza się w tłuszcz.

I jeszcze jedno: Czas pracuje na naszą korzyść lub niekorzyść. Im szybciej spo-żyjemy mieszankę lub inny produkt beztłuszczowy (np. banan) o dość wysokim indeksie glikemicznym, tym lepiej.

Uwaga na raka prostaty!

We wszystkich wynikach badań zapobiegawczych na pierwszym miejscu stawia się likopen. To słowo powinni szczególnie zapamiętać panowie mający w genetyce konkretne zagrożenia [ojcowie lub dziadkowie mieli kłopoty z prostatą). Funkcje ochronne dla prostaty spełnia z powodzeniem wspomniany likopen, zawarty przede wszystkim w keczupie. Poza tym, oczywiście, można zabezpieczyć się gotowymi kapsułkami likopenu, dostępnymi w aptece.

Grapefruit na spadek tkanki mięśniowej

Podobno wystarczy pół grapefruita dziennie, aby nasz organizm rozpoczął proces likwidacji tkanki tłuszczowej. Magazyn „Journal of Medicinal Food” informuje o doświadczeniach czynionych przez 3 miesiące na grupach ochotników w USA. Stosowano różne naturalne suplementy, które – zdaniem eksperymentatorów – powinny, w mniejszym lub większym stopniu, ograniczyć rozrost tkanki tłuszczowej.

Hipoteza sprawdziła się w wypadku zastosowania grapefruita, a właściwie

tylko połówki tego owocu lub do wyboru – półlitrowej butelki soku. Naukowcy nie mają jednak rozeznania, co sprawiło, że w ciągu 12 tygodni członkowie tylko jednej grupy utracili 2 kg czystej tkanki tłuszczowej.

Są trzy ewentualności: 1] wysoka zawartość witaminy C w tym owocu, 2) wysoki poziom flawonoidów, które są zdolne do tworzenia bariery immunologicznej, 3) wyjątkowa zdolność grejpfruta do trzymania wrażliwości insuliny na takim poziomie, który „nie umie” zmagazynować nadmiaru węglowodanów.

Tak czy owak, wiadomo, że witamina C ma właściwości antyutleniające, czyli ograniczające skuteczność działania wolnych rodników. Witamina ta przyczynia się do udrożnienia przepływu krwi do naszych mięśni i to jest w tym wszystkim najważniejsze.

W każdym razie, warto jednak zjeść połówkę owocu przed treningiem, bo dzięki temu organizm zaczyna pracować na naszą korzyść.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Zdrowie

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Przygotowanie do sezonu budowlanego: Jak planować wypożyczenie sprzętu, aby uniknąć opóźnień w projektach?

Rozpoczęcie sezonu budowlanego to czas, kiedy dokładne planowanie i przygotowanie mogą zde…