Pesto Z Liści Rzodkiewki oraz gotowane rzodkiewki
Pesto Z Liści Rzodkiewki oraz gotowane rzodkiewki

Pesto Z Liści Rzodkiewki oraz gotowane rzodkiewki

4 – 6 PORCJI

ŁATWE DO WYKONANIA

Czas: 20 MIN

SKŁADNIKI:

  • liście z pęczka rzodkiewek
  • 2 garście pestek słonecznika
  • oliwa (ok. 100 – 200 ml)
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

Słonecznik podsmażyć na patelni, a następnie zblendować z liśćmi rzodkiewki i oliwą na jednolitą masę. Można ewentualnie dodać parmezan lub inny ser długo dojrzewający. Podawać z makaronem lub jako pastę na kanapki.

GOTOWANE RZODKIEWKI SKŁADNIKI:

  • pęczek rzodkiewek
  • pół szklanki mleka
  • sól
  • cukier

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlać mleko i wodę a następnie delikatnie osolić i osłodzić. Wrzucić rzodkiewki – można pozostawić korzonki – będą wyglądać ciekawiej.

Rzodkiewki smakują jak szparagi – można je również polać przygotowaną na maśle bułką tartą.

Ilość kalorii z makaronem:

całość 3603 kcal

Porcja: 600,5 kcal

Białko (porcja): 13,7 g

Węglowodany (porcja): 47,4 g

Tłuszcze (porcja): 38 g

 

Jaglane Brownie
Jaglane Brownie

Jaglane Brownie

 

20 PORCJI

ŁATWE DO WYKONANIA

Czas: 60 MIN

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej + 4 szklanki wody
  • 150 ml jogurtu zwykłego lub sojowego
  • 400 ml mleka lub mleka sojowego
  • 150 ml masła migdałowego lub orzechowego
  • 40 daktyli suszonych + 300 ml wody
  • 250 ml kakao
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g brązowego cukru
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Daktyle zalać wodą i odstawić na 30 – 40 minut. Kaszę wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem. W garnku zagotować 4 szklanki wody ze szczyptą soli i wsypać kaszę. Gotować około 20 minut od zagotowania się wody, aż kasza będzie miękka. Daktyle rozdrobnić w blenderze lub malakserze razem z wodą na gładką pastę. W dużej misce umieścić ciepłą kaszę, dodać – ciągle mieszając – po kolei: jogurt i mleko, masło orzechowe, pastę z daktyli, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, wyrównać i posypać 2 łyżkami kakao. Piec około 40 – 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Można dodać orzechy lub dżem, a także – zamiast 4 łyżek mąki ziemniaczanej – budyń smakowy. Wówczas ciasto nabierze ciekawego smaku.

Ilość kalorii:

całość 5810 kcal

Porcja: 232,4 kcal

Białko (porcja): 7 g

Węglowodany (porcja): 35 g

Tłuszcze (porcja): 6,83 g

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Hobby

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Last minute a sezonowość: Kiedy i gdzie szukać najlepszych ofert w zależności od pory roku

Planowanie podróży często wiąże się z wyborem odpowiedniego momentu, aby skorzystać z najl…