
Pesto Z Liści Rzodkiewki oraz gotowane rzodkiewki
4 – 6 PORCJI
ŁATWE DO WYKONANIA
Czas: 20 MIN
SKŁADNIKI:
- liście z pęczka rzodkiewek
- 2 garście pestek słonecznika
- oliwa (ok. 100 – 200 ml)
- sól
PRZYGOTOWANIE:
Słonecznik podsmażyć na patelni, a następnie zblendować z liśćmi rzodkiewki i oliwą na jednolitą masę. Można ewentualnie dodać parmezan lub inny ser długo dojrzewający. Podawać z makaronem lub jako pastę na kanapki.
GOTOWANE RZODKIEWKI SKŁADNIKI:
- pęczek rzodkiewek
- pół szklanki mleka
- sól
- cukier
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlać mleko i wodę a następnie delikatnie osolić i osłodzić. Wrzucić rzodkiewki – można pozostawić korzonki – będą wyglądać ciekawiej.
Rzodkiewki smakują jak szparagi – można je również polać przygotowaną na maśle bułką tartą.
Ilość kalorii z makaronem:
całość 3603 kcal
Porcja: 600,5 kcal
Białko (porcja): 13,7 g
Węglowodany (porcja): 47,4 g
Tłuszcze (porcja): 38 g

Jaglane Brownie
20 PORCJI
ŁATWE DO WYKONANIA
Czas: 60 MIN
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej + 4 szklanki wody
- 150 ml jogurtu zwykłego lub sojowego
- 400 ml mleka lub mleka sojowego
- 150 ml masła migdałowego lub orzechowego
- 40 daktyli suszonych + 300 ml wody
- 250 ml kakao
- 8 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g brązowego cukru
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Daktyle zalać wodą i odstawić na 30 – 40 minut. Kaszę wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem. W garnku zagotować 4 szklanki wody ze szczyptą soli i wsypać kaszę. Gotować około 20 minut od zagotowania się wody, aż kasza będzie miękka. Daktyle rozdrobnić w blenderze lub malakserze razem z wodą na gładką pastę. W dużej misce umieścić ciepłą kaszę, dodać – ciągle mieszając – po kolei: jogurt i mleko, masło orzechowe, pastę z daktyli, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, wyrównać i posypać 2 łyżkami kakao. Piec około 40 – 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
Można dodać orzechy lub dżem, a także – zamiast 4 łyżek mąki ziemniaczanej – budyń smakowy. Wówczas ciasto nabierze ciekawego smaku.
Ilość kalorii:
całość 5810 kcal
Porcja: 232,4 kcal
Białko (porcja): 7 g
Węglowodany (porcja): 35 g
Tłuszcze (porcja): 6,83 g